Nieuws uit de Bommelerwaard

Column burgemeester Van Maaren "De Bommelse Brug"

Van welke richting je ook komt, de Bommelse brug - met de Bommelse toren - is niet te missen. Via de dijk, snelweg, rails of het water: de pijlers van de Martinus Nijhoffbrug vormen een belangrijk kenmerk van onze gemeente.

Als de dag van gisteren herinner ik me de ‘oude’ boogbrug. Ook een markant bouwwerk. Een bijzondere constructie, zeker gezien de kennis en kunde van destijds. Eigenlijk best wel jammer dat dergelijk industrieel erfgoed verdwijnt. Ik ken de discussies over het ‘verdwijnen’ van de brug. Hoe het ook zij, de ‘oude’ brug was bijzonder in zijn soort.

Ik zie het nog zo voor me: drie keer in de week van Heukelum naar Zaltbommel voor zwemles. De brug over en dan net na de brug, de afslag. Oh wat voel ik me ineens oud wanneer ik daaraan terugdenk!
Via de ‘oude’ brug naar het ‘oude’ zwembad. Binnenkort is het super mooie ‘nieuwe’ zwembad in combinatie met de sporthal klaar. In de tweede helft van dit jaar wordt De Sportwaard in gebruik genomen!  Velen kijken er naar uit.

Als de dag van gisteren herinner ik me ook nog dat de Martinus Nijhoffbrug er kwam. Volgens mijn oude vader moest je over Bruchem naar Zaltbommel. Helemaal langs de ‘nieuwe’ watertoren. Over Keulen naar Parijs.

Op 18 januari bestond de ‘nieuwe’ brug 25 jaar, maar door COVID-19 is het jubileum uitgesteld. Op 18 juni 2021 was het alsnog zover. Annemarie Jorritsma (destijds minister van V&W) heeft niet alleen 25 jaar geleden de ‘nieuwe’ brug geopend, maar opende nu ook de tentoonstelling van de fotowedstrijd in de Sint-Maartenskerk. Iedereen kon zijn of haar favoriete foto van de brug in sturen. Deze wedstrijd heeft een hoop moois opgeleverd. Alle foto’s worden in de Sint-Maartenskerk getoond. Een expositie over de brug door de tijd heen, is in het Stadskasteel te bewonderen.
Hieronder is de winnende foto afgebeeld! Schitterend. Ongetwijfeld nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de Sint-Maartenskerk en het Stadskasteel. U en jij bent van harte welkom!

Ik ging naar de Sint Maartenskerk en het Stadskasteel om de brug te zien......

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
Burgemeester gemeente Zaltbommel

Digitaal Corona Certificaat dorpshuis Bruchem veiligheidscontrole diefstal zelfverdediging Well mishandeling openbare verlichting windstoten munitie weerbericht windparkfonds Hondsneststraat OBK Well