Kasteel Aalst

Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht"

Naamsvermelding Aalst

De oudste bekende vermelding van Aalst stamt uit 814/815. Volgens een akte schonk ene Baldericus enige stukken grond uit "Halosta" aan het Benedictijner klooster Laurisheim bij Mainz. Aan het eind van de tiende eeuw komen de namen "Altisti" en "Aloste" (in 983) voor, in de elfde eeuw de naam "Alaste" en in 1133 de naam "Aelst".

Hervormde kerk (Aalst)

De Hervormde kerk (ook: Maria en Sint-Antoniuskerk) is de PKN-protestantse kerk te Aalst, gelegen aan Kerkstraat 1.

De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd als Rooms-katholiek kerkgebouw, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius. Einde 16e eeuw werd het een Hervormde kerk.

Het betreft een bakstenen eenbeukige kerk met aangebouwde toren, welke voorzien is van een tentdak. De onderbouw van de toren en een deel van de noordelijke muur van het schip zijn in tufsteen uitgevoerd en mogelijk 12e-eeuws, als restanten van een Romaanse voorganger. De zuidelijke muur van het schip is vernieuwd in 1922. Het 15e-eeuwse koor is driezijdig afgesloten.

In de kerk bevindt zich een zerk van 1544 voor Goessens Jansz., die heer was van Aalst, en zijn vrouw Johanna van Aelst Sande. Ook is er een nis met borstbeeld van Echbert Klop Hooghdyk, deels in Lodewijk XIV-stijl uit 1722. Onder de preekstoel bevindt zich een gotische voet in hardsteen, die van een doopvont afkomstig kan zijn.

Bezienswaardigheden

  • De Hervormde kerk
  • De Gereformeerde kerk
  • De Kerk van de Gereformeerde Gemeenten
  • Enkele hallenhuisboerderijen aan de Maasdijk, doorgaans uit einde 18e en begin 19e eeuw.
  • Dijkgraaf H.C. de Jonggemaal, aan Maasdijk 164, van 1935, in expressionistische stijl.

Religie Aalst

In Aalst bevindt zich een Hervormde Gemeente met 812 leden, een Gereformeerde Gemeente met 196 leden en een Hersteld Hervormde Kerk met 451 leden. De Hersteld Hervormden hebben (2017) nog geen eigen kerkgebouw en gebruiken vanaf 2004 het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten.