Gereformeerde kerk (Aalst)

De Gereformeerde kerk is een voormalig kerkgebouw aan de Maasdijk te Aalst in de Nederlandse provincie Gelderland.

De Afscheiding van 1834 kreeg ook te Aalst een vervolg, en wel in 1836. Diensten vonden aanvankelijk plaats in een woning. Het kerkgebouw aan de Maasdijk werd in 1887 in gebruik genomen als Gereformeerde kerk. Deze gemeente ging in 1965 samen met die van Zuilichem. Het kerkgebouw werd verkocht en doet tegenwoordig dienst als schuur.

Het is een simpel landelijk kerkje onder zadeldak, met enkele rondbogige vensters. Een toren of enige andere versiering is niet aanwezig.

Religie Aalst

In Aalst bevindt zich een Hervormde Gemeente met 812 leden, een Gereformeerde Gemeente met 196 leden en een Hersteld Hervormde Kerk met 451 leden. De Hersteld Hervormden hebben (2017) nog geen eigen kerkgebouw en gebruiken vanaf 2004 het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten.

Naamsvermelding Aalst

De oudste bekende vermelding van Aalst stamt uit 814/815. Volgens een akte schonk ene Baldericus enige stukken grond uit "Halosta" aan het Benedictijner klooster Laurisheim bij Mainz. Aan het eind van de tiende eeuw komen de namen "Altisti" en "Aloste" (in 983) voor, in de elfde eeuw de naam "Alaste" en in 1133 de naam "Aelst".

Aantal inwoners Aalst

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 2085 inwoners (per 1 januari 2018).

Steenfabriek Aalst

Aalst is in de regio bekend om de Steenfabriek en om het gemaal. Bij één van die steenfabrieken, De Rietschoof, is een buurtschap ontstaan, dat dezelfde naam draagt als de steenfabriek.