Aantal inwoners Aalst

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 2085 inwoners (per 1 januari 2018).

Bestuur Aalst

In de middeleeuwen was Aalst één van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, behorende tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Gedurende de vijftiende en het grootste deel van de zestiende eeuw was Aalst in het bezit van de familie van Aalst. Door huwelijk erfde de familie Torck de bezittingen, waarna alles overging in het bezit van het geslacht van Lynden. Van 1799 tot 1801 behoorde Aalst tot de gemeente Bommelerwaard. Toen deze werd ontbonden werd Aalst weer zelfstandig. Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1811 werd Aalst tot 1818 een zelfstandige gemeente met in die periode twee burgemeesters. Op 1 januari 1818 ging Aalst op in de gemeente Poederoijen die op haar beurt op 1 juli 1955 weer opging in de gemeente Brakel. Op 1 januari 1999 is deze laatste weer opgegaan in de gemeente Zaltbommel.

Kasteel Aalst

Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht"

Hervormde kerk (Aalst)

De Hervormde kerk (ook: Maria en Sint-Antoniuskerk) is de PKN-protestantse kerk te Aalst, gelegen aan Kerkstraat 1.

De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd als Rooms-katholiek kerkgebouw, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius. Einde 16e eeuw werd het een Hervormde kerk.

Het betreft een bakstenen eenbeukige kerk met aangebouwde toren, welke voorzien is van een tentdak. De onderbouw van de toren en een deel van de noordelijke muur van het schip zijn in tufsteen uitgevoerd en mogelijk 12e-eeuws, als restanten van een Romaanse voorganger. De zuidelijke muur van het schip is vernieuwd in 1922. Het 15e-eeuwse koor is driezijdig afgesloten.

In de kerk bevindt zich een zerk van 1544 voor Goessens Jansz., die heer was van Aalst, en zijn vrouw Johanna van Aelst Sande. Ook is er een nis met borstbeeld van Echbert Klop Hooghdyk, deels in Lodewijk XIV-stijl uit 1722. Onder de preekstoel bevindt zich een gotische voet in hardsteen, die van een doopvont afkomstig kan zijn.

Religie Aalst

In Aalst bevindt zich een Hervormde Gemeente met 812 leden, een Gereformeerde Gemeente met 196 leden en een Hersteld Hervormde Kerk met 451 leden. De Hersteld Hervormden hebben (2017) nog geen eigen kerkgebouw en gebruiken vanaf 2004 het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten.