Naamsvermelding Aalst

De oudste bekende vermelding van Aalst stamt uit 814/815. Volgens een akte schonk ene Baldericus enige stukken grond uit "Halosta" aan het Benedictijner klooster Laurisheim bij Mainz. Aan het eind van de tiende eeuw komen de namen "Altisti" en "Aloste" (in 983) voor, in de elfde eeuw de naam "Alaste" en in 1133 de naam "Aelst".

Gereformeerde kerk (Aalst)

De Gereformeerde kerk is een voormalig kerkgebouw aan de Maasdijk te Aalst in de Nederlandse provincie Gelderland.

De Afscheiding van 1834 kreeg ook te Aalst een vervolg, en wel in 1836. Diensten vonden aanvankelijk plaats in een woning. Het kerkgebouw aan de Maasdijk werd in 1887 in gebruik genomen als Gereformeerde kerk. Deze gemeente ging in 1965 samen met die van Zuilichem. Het kerkgebouw werd verkocht en doet tegenwoordig dienst als schuur.

Het is een simpel landelijk kerkje onder zadeldak, met enkele rondbogige vensters. Een toren of enige andere versiering is niet aanwezig.

Aantal inwoners Aalst

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 2085 inwoners (per 1 januari 2018).

Bezienswaardigheden

  • De Hervormde kerk
  • De Gereformeerde kerk
  • De Kerk van de Gereformeerde Gemeenten
  • Enkele hallenhuisboerderijen aan de Maasdijk, doorgaans uit einde 18e en begin 19e eeuw.
  • Dijkgraaf H.C. de Jonggemaal, aan Maasdijk 164, van 1935, in expressionistische stijl.

Kasteel Aalst

Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht"