Verenigingsleven Alem

De enige voetbalclub in Alem is VV Alem. De club is opgericht op 1 september 1930, en vierde haar 80-jarig bestaan met een groot feest. VV Alem speelt haar thuis wedstrijden op het sportcomplex "De Oude Maas" aan de Jan Klingenweg.

Verder is er de plaatselijke Fanfare Alem, die is opgericht op 10 oktober 1965.

Naast deze twee grotere verenigingen is er ook een groot aantal kleine verenigingen, zoals de Alemse Rakkers.

Hervormde kerk (Alem)

De Hervormde kerk is een voormalig protestants kerkgebouw te Alem, gelegen aan Sint-Odradastraat 12.

Dit kerkje werd gebouwd in 1719. Hierbij werd gebruik gemaakt van materiaal van een -oorspronkelijk aan Sint-Odrada gewijde- voorganger, die in 1717 ten onder ging ten gevolge van een rivieroverstroming.

Het is een bakstenen zaalkerkje met driezijdig gesloten koor. In de 19e eeuw werd het gebouwtje voorzien van een dakruiter.

De kerk liep schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd voor het laatst als kerk gebruikt in 1960, en werd van 1961-1962 gerestaureerd. Daarna kwam een klokkenmuseum in het gebouw, en in 2005 kwam er een dakpannenmuseum in het gebouw.

Musea Alem

Het Nederlands dakpannenmuseum is een museum, gevestigd in de voormalige Hervormde kerk. De verzameling is voortgekomen uit de privéverzameling van Huub Mombers uit Druten, werkzaam bij Monumentenzorg, die vanaf 1983 dakpannen en keramische dakornamenten begon te verzamelen. De oudste stammen uit ongeveer 1300 en de nieuwste zijn recent. Ook voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de nabijgelegen dakpannenfabrieken zijn er te vinden, alsmede buitenlandse dakpannen en ornamenten. Er zijn meer dan 2500 voorwerpen te bewonderen.

Voorzieningen Alem

De drie uitgaansgelegenheden zijn het dorpshuis De Drie Linden, Herberg Het Hart van Alem aan de Sint Odradastraat en Jachthaven de Maas aan de Jan Klingenweg. Er was ook een supermarkt, de Spar, maar die is in 2007 gesloten.

De jachthaven telt 230 ligplaatsen. Tevens is er een eetcafé en een jachtmakelaardij op de jachthaven gevestigd.

Aantal inwoners Alem

Alem is een Nederlands dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 666 inwoners (per 1 januari 2018).