Huis Brakel

Onderdeel van het huidige landgoed Brakel is het huis Brakel dat in 1768 voltooid werd. Huis en landgoed zijn gelegen in de plaats Brakel, in de Nederlandse gemeente Zaltbommel.

Het huis is gebouwd in de nabijheid van de ruïne van kasteel Brakel. Dit kasteel verloor in de loop van de 18e eeuw (na ruim 4 eeuwen van bewoning) zijn woonfunctie en verviel hierdoor binnen een eeuw tot een ruïne. Via een erfenis kwam Brakel in 1809 in handen van Wilhelmus van Dam van Brakel. Hij was het die het huis en het landgoed vormde op de manier zoals dat heden ten dage nog steeds bestaat.

Lees meer...

Bezienswaardigheden Brakel

  • Kasteelruïne van Brakel in het Brakelse Bos
  • De Hervormde kerk, die gedeeltelijk uit de 14e en gedeeltelijk uit de 15e eeuw dateert.
  • Vluchtheuvelkerk
  • Het Spijker, de woning van D.W. van Dam van Brakel. De huidige bewoner is een directe nakomeling van D.W. van Dam van Brakel.
  • Huis Brakel, een herenhuis tevens ooit bewoond door Van Dam van Brakel. Het pand doet heden ten dage dienst als dorpshuis voor lokale evenementen en wordt verhuurd voor diverse particuliere aangelegenheden, zoals trouwerijen, recepties en vergaderingen. De Brakelse begraafplaats ligt aan de overkant van Huis Brakel.
  • Batterij onder Brakel, een verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Boerderij Flegelstraat 1, hallenhuisboerderij met dwars voorhuis en gerestaureerde hooiberg. De boerderij heeft een 17e-eeuwse kern en is geklasseerd als Gemeentelijk monument.
  • Enkele windmotoren. Die aan de Schouwendijk is van 1920.

Aantal inwoners Brakel

Brakel (Dialect: Bròkel) is een dorp en heerlijkheid in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt 3080 inwoners (per 1 januari 2018). Brakel ligt nabij de samenvloeiing van de Afgedamde Maas en de Waal.

Vluchtheuvelkerk Brakel

De Vluchtheuvelkerk is een kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten, gelegen aan Flegelstraat 9 te Brakel.

De Gereformeerde Gemeente begon in 1948 als afdeling van de Gemeente te Aalst om in 1952 zelfstandig te worden.

Vanaf dat jaar kwam ze bijeen aan de Jonker Aartendam 4. In 1983 werd een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen en het oude werd afgestoten en gesloopt.

Huidige kerk

De nieuwe kerk is een bakstenen zaalkerk onder zadeldak en voorzien van een dakruiter. Hoewel sober van uitstraling is aan een aantal elementen, met name de iets vooruitspringende zijramen, toch te zien dat het om een kerkgebouw gaat. De kerk heeft 250 zitplaatsen en een orgel uit 1892, dat voordien gestaan heeft in de Hervormde kerk van Kockengen, in 1977 naar de oude kerk van Brakel werd overgeplaatst en in 1983 een plaats in de nieuwe kerk vond. Het orgel werd gebouwd door de firma L. van Dam & Zn.

Verkeer en vervoer

Tussen Brakel en Herwijnen (gemeente Lingewaal) wordt een veerdienst over de Waal onderhouden.

Vervoersbedrijf Arriva verzorgt het busvervoer in Brakel. Lijn 49 stopt minstens elk uur in Brakel voor de richtingen Andel en Rossum.