Locaties rondom Brakel ongeschikt voor aardwarmte

In het westelijke deel van de gemeente Zaltbommel zijn locaties onderzocht op de mogelijkheden voor aardwarmte. Deze zijn ongeschikt gebleken. Dat komt omdat:

  • Een deel van de locaties afviel door breuken in de ondergrond die de doorstroom belemmerden. Er is één locatie onderzocht die kansrijk leek om warmte te winnen.
  • De diepere zandlagen met de hoogste temperaturen op deze locatie te dun blijken om veel warmte uit te winnen. Daarnaast zijn hier sterke indicaties dat er sporen van olie en gas kunnen voorkomen, wat een negatief effect heeft op de stroming van water.
  • De temperatuur in de geschikte, minder diepe lagen, te laag is om rendabel warmte te kunnen exploiteren. 

Wethouder Posthouwer: “Dit is teleurstellend want tot nu toe waren de vooruitzichten goed. We gaan door met onze ambities voor een Duurzaam Zaltbommel. We laten ons door deze tegenslag niet weerhouden en gaan voortvarend verder”.

Onderzoek naar aardwarmte

In maart 2021 zijn door het ministerie van Economische Zaken opsporingsvergunningen verleend voor een onderzoek naar aardwarmte in de gemeente Zaltbommel. In de afgelopen tijd is verder onderzoek gedaan of aardwarmte haalbaar en betaalbaar is. Hierbij is gekeken naar locaties rondom Brakel en uiteindelijk is de meest kansrijke locatie gekozen voor uitgebreid onderzoek. Hier is verder veld- en bodemonderzoek gedaan naar de geschiktheid van de ondergrond. Deze locatie was door de combinatie van glastuinbouw en omliggende dorpen een ideale plek voor een warmtenet waarmee bedrijven en huizen zouden kunnen worden verwarmd door aardwarmte.

opknapbeurt TONK-regeling Roemenie Wethouder Bragt CBG Velddriel Van Heemstraweg camping De Lucht misdrijf tankstation Beleef Bommelerwaard Esdoornstraat Kees de Jong bromscooter