Tot 10 jaar cel geëist voor woningovervallen en inbraken

Een mobiele telefoon die was achtergebleven bij een woningoverval in Ammerzoden bracht de politie op het spoor van de zes verdachten die vandaag (vrijdag 12 juni) en maandag 15 juni terecht staan voor de rechtbank in Arnhem. De zes zouden in wisselende samenstelling meerdere woningovervallen en bedrijfsinbraken hebben gepleegd.

Het gaat om woningovervallen in Ooij, Nijmegen en Ammerzoden en om bedrijfsinbraken in Nijmegen, Wijchen en Escharen. Bij de overvallen stonden slachtoffers oog in oog met de verdachten. De bewoners van de woning aan de Kerkstraat in Nijmegen werden na de beroving opgesloten in hun woning - een voorbijganger heeft hun na  een uur bevrijd. De bewoner van de Rietvoornstraat in Ooij werd vast getapet.

De verdachten komen uit Nijmegen, Druten en Cuijk en zijn tussen de 21 en 30 jaar. In de loop van juni 2019 zijn de mannen aangehouden.

Vrijdag 12 juni eiste de officier van justitie tegen de eerste drie verdachten, twee mannen uit Nijmegen (26 en 30 jaar) en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats respectievelijk celstraffen van 10, 8 en 4 jaar voor hun aandeel. Maandag volgen de strafeisen voor de overige drie verdachten.

De overvallen, gepleegd in februari en maart 2019, vertoonden veel overeenkomsten. De manier waarop de overvallers de woning binnendrongen, de kleding die zij droegen en de wapens die zij gebruikten, kwamen overeen, aldus de officier van justitie. Onderzoek wees uit dat de groep ook bedrijfsinbraken zou hebben gepleegd in de regio (in een restaurant en café in Nijmegen en een scoutingpand in Wijchen).

Voor betrokkenheid van de verdachten bij een of meerdere overvallen is voldoende wettig en overtuigend bewijs, vindt de officier. Zo zijn er telefoongegevens waaruit blijkt dat een aantal van hen telkens in de buurt is van de woningen die zijn overvallen. Een van de verdachten, een 26-jarige man uit Druten, heeft verklaard dat hij de mannen in wisselende samenstelling naar de drie woningen heeft gebracht.

De bij een overval achtergebleven telefoon bleek te zijn van een 25-jarige man uit Cuijk. Zijn DNA zat op het toestel. Het DNA van een 30-jarige verdachte uit Nijmegen zat in een afgescheurd vingertopje van een handschoen dat was achtergebleven op een hek tijdens de vlucht na de overval in Ammerzoden. Op het tape dat bij de overval in Ooij is gebruikt, is DNA van een van de verdachten aangetroffen.

In de auto waarin drie van de zes mannen zaten toen ze werden gearresteerd, zijn spullen gevonden waarmee een overval en/of inbraak kan worden gepleegd - hamer, breekijzer, bivakmuts, handschoenen en gaspistool. Ook lag er een deel van de buit van de overval in Ammerzoden.

Voor de betrokkenheid van de verdachten bij een bedrijfsinbraak in Escharen is wel te weinig bewijs, aldus de officier Voor dat feit vroeg hij vrijspraak.

Bron: om.nl

Beemstraat gebiedsontwikkeling ‘Wij Maasdriel’ VOA Heemstraweg-West aanslag mensenhandel centrumgebeid herdenkingsmonumenten THC Wethouder Sørensen informatiebijeenkomst diefstal drinkwater Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard