Extra controles bijhouden nachtregister tijdens speciale actieweek

De gemeente Maasdriel voert tijdens de Week van het Nachtregister van 7 tot en met 13 december 2020 extra controles uit op het bijhouden van het nachtregister. De controles richten zich op huisvesters van arbeidsmigranten, die verplicht zijn in het digitaal nachtregister van de gemeente op te geven welke personen in hun panden overnachten.

Verplichting

Het bijhouden van een nachtregister is verplicht voor iedereen die nachtverblijf biedt, zowel particulieren als bedrijven. Veel huisvesters blijken zich tot nu toe niet aan die verplichting te houden en dat is strafbaar. Wethouder Van Hoften: “We gaan ervan uit dat de actieweek helpt om huisvesters bewuster te maken van hun wettelijke verplichting. Eerder dit jaar hadden we al gerichte controles gepland, maar die zijn onder andere vanwege de situatie rondom het coronavirus uitgesteld. Tijdens de aankomende actieweek maken we een inhaalslag door tientallen adressen te controleren. Na de actieweek gaan onze boa’s daar uiteraard mee door.” Het verplichte gebruik van het nachtregister geldt niet als mensen bij de gemeente in de basisregistratie zijn opgenomen.

Nachtregister

Het nachtregister is bedoeld om bij calamiteiten inzichtelijk te hebben hoeveel personen in een verblijf aanwezig zijn en wat hun identiteit is. Burgemeester Van Kooten: “Dat is belangrijke informatie in het kader van veiligheid. Zo weten de hulpdiensten wat zij in het geval van een calamiteit aan kunnen treffen op locatie.” Daarnaast helpt het nachtregister om mensen in beeld te brengen die niet in de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven, maar wel in de gemeente verblijven. Voor het overnachten moet namelijk verblijfsbelasting worden afgedragen.

Mateusz Gemeente Zaltbommel Giessen Henny van Kooten autodiefstal blaastest waterpijptabak handelsregister vliegtuig Plataanstraat kamer van koophandel De Vergt Doet Thijs de Torenwachterstraat Neswaarden De la Reystraat