Maasdriel zet belangrijke stap op weg naar Zuidelijke Ontsluitingsroute

We gaan aan de slag met de Zuidelijke Ontsluitingsroute (ZOR). De aanleg van deze nieuwe route staat al jaren bovenaan de wensenlijst van Maasdriel, omdat het de enige manier is om de verkeersdruk in Kerkdriel-Zuid en Velddriel sterk te verminderen.

Het college heeft nu 139 percelen aangewezen waarop voorlopig de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing is. Dit betekent dat als de eigenaren van deze percelen hun grond willen verkopen, zij deze eerst aan de gemeente moeten aanbieden. De aangewezen percelen liggen binnen het gebied waar de route bij voorkeur komt te liggen.

Route

De afgelopen tijd vond er uitgebreid onderzoek plaats naar de haalbaarheid van de zogenaamde Zuidelijke Ontsluitingsroute en de plek waar deze route moet komen. De commissie Ruimte van de gemeenteraad heeft tijdens een besloten vergadering een voorkeur aangegeven voor de route. Op basis daarvan kunnen de plannen nu verder uitgewerkt worden. De commissie hield enerzijds rekening met de voordelen van de route en anderzijds met de impact van de route op de inwoners. Naar aanleiding van de bespreking in de commissie vestigde het college het voorkeursrecht op de percelen. De eigenaren van de betreffende percelen ontvingen een brief waarin zij op de hoogte werden gesteld van het collegebesluit. Het is nu aan de gemeenteraad om het voorlopige aanwijsbesluit van het college, dat drie maanden geldig is, definitief te maken en te besluiten over de route. Het voorkeursrecht geldt dan voor drie jaar. Dit biedt de gemeente ruimte om aan de slag te gaan met de uitwerking van het bestemmingsplan en de route.

Langgekoesterde wens

Wethouders Peter de Vries en Jan-Hein de Vreede zien een langgekoesterde wens in vervulling gaan: “We staan aan de vooravond van het meest ingrijpende project ooit voor Maasdriel. We beseffen dat het een grote impact kan hebben op de eigenaren van de percelen. We gaan daarom zorgvuldig aan de slag met deze belangrijke opgave uit het bestuursakkoord. Eindelijk kunnen we de verkeersproblematiek in Kerkdriel-Zuid en Velddriel grondig aanpakken. De druk op de Paterstraat, de Provincialeweg en de kern van Velddriel zal met de komst van de route afnemen. Ook ontstaat er ruimte om binnen alle plannen die we voor het gebied hebben te zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van De Zandmeren uit het Masterplan Maas dat tot meer recreatie en toerisme zal leiden. We zijn zeer verheugd dat we in deze bestuursperiode nog grote stappen kunnen zetten in dit belangrijke dossier voor velen in Maasdriel.”

Kijk voor meer informatie over het collegebesluit en de bijbehorende stukken op de projectpagina van de Zuidelijke Ontsluitingsroute.

blaastest François-Willem De Virieu Meerenstraat oplichting Opel Corsa noodbevel kunstwerk celstraf vaste lasten GHB lockdown auto werknemer Bulkseweg RES 1.0