Column burgemeester Van Maaren “Opnieuw een memorabel jaar”

De oliebollen en appelflappen zijn genuttigd, de kerstversiering in de doos en de kerstboom de deur uit. Andere jaren begint in januari het ‘gewone’ leven weer: weer naar school of naar het werk. Weer naar de sportschool of naar de vereniging.

Dit jaar is dat echt anders. Het ‘ongewone’ leven duurt voort. Je merkt het aan van die kleine dingen. Zoals de trui. Normaal ga ik strak in het pak aan het werk. Representatieve verplichtingen of vergaderingen vereisen van mij een bepaalde kleding. Zorgvuldig zoek ik naar kleding die bij¬ de betreffende gelegenheid hoort. Een pak bij de nieuwjaarsreceptie hoort daar bij voorbeeld bij. Vandaag de dag zit menigeen vaak thuis, ik ook. Ik trek een trui aan en ga achter mijn iPad zitten. Stukken lezen, een teams vergadering, etc. Veel informeler dan dat je daadwerkelijk een fysieke ontmoeting hebt.

Dit jaar is er geen nieuwjaarsreceptie, maar wel een memorabel moment. De ‘nieuwe’ Bommelse Brug -  de Martinus Nijhoffbrug - bestaat dit jaar 25 jaar! Op 18 januari 1996 heeft voormalig minister van Verkeer en Waterstraat Annemarie Jorritsma-Lebbink deze bijzondere brug geopend. Deze brug is een waar trademark van onze gemeente. Iedereen kent de brug, want wie heeft er nu nooit overheen gereden. Als je over de brug rijdt, dan zie je een deel van ons mooie Bommelerwaard liggen. De rivier met zijn uiterwaarden en natuurlijk de toren van de Sint Maartenskerk. Als je heel scherp kijkt, dan zie je de contouren van Slot Loevestein, waar 400 jaar gelden Hugo de Groot uit de boekenkist ontsnapt is. Binnenkort, wanneer corona het toe laat, open ik een tentoonstelling over de historie van de brug in het Stadskasteel. Een tentoonstelling van de huidige spoorbrug (dr. W. Hupkesbrug) en de o zo bekende oude vakwerkbrug, de ‘oude’ Bommelse Brug. Deze tentoonstelling toont ook de voorloper van de bruggen: foto’s van het veer. Het is de moeite waard. Een stukje historie en weemoed. Ik hoop de tentoonstelling spoedig te kunnen openen.

De tentoonstelling in het Stadskasteel is een opmaat naar een grote tentoonstelling die de zomermaanden in de Sint-Maartenskerk te bewonderen is. Een tentoonstelling die u zelf samenstelt. Het is dus uw tentoonstelling! Binnenkort vragen wij iedereen om zijn of haar favoriete foto van de ‘nieuwe’ Bommelse Brug, Martinus Nijhoffbrug, naar ons op te sturen. Een deel van deze foto’s wordt in de Sint-Maartenskerk tentoongesteld. Natuurlijk beoordeelt een deskundige jury alle foto’s. Uit de beste foto’s mag ook u uw favoriet kiezen. Mevrouw Annemarie Jorritsma-Lebbink komt deze tentoonstelling openen, zoals zij ook 25 jaar geleden de Martinus Nijhoffbrug heeft geopend. Momenteel is zij lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal.

Het ‘gewone’ leven keert dan toch stapje bij stapje terug. Nu kan ik mijn trui nog aan, maar ik leg mijn pak met vlinderdas vast klaar voor de opening van de grote tentoonstelling ‘25 jaar Bommelse Brug’

Tot die tijd blijf ik zeggen: Hou vol en zorg voor elkaar!
Met een hartel¬ijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren,
burgemeester Zaltbommel

koopkracht Mark Rutte coulanceregeling Minister Dijkgraaf VMBO incidenten rotonde basisisscholen verbod Crystal meth rioolwater AstraZeneca geweld Bruchem Roland Gieles