Column burgemeester Van Maaren "Vandalisme"

De beelden van de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten staan nog op mijn netvlies. Goed, dat is Amerika. Blijkbaar - hoe onbegrijpelijk en onvoorstelbaar ook - is een bestorming van het parlement daar mogelijk. Vervolgens zag ik beelden van rellen in Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch. Rellen en plunderingen van winkels. Dat gebeurt blijkbaar - hoe onbegrijpelijk en onvoorstelbaar ook - in grote steden. Maar het komt nu wel dichtbij. Den Bosch ligt op een steenworpafstand van Zaltbommel, de pittoreske stad aan de Waal. Zo vredig en rustig, daar gebeuren dit soort taferelen niet.
 
Totdat....er signalen binnenkwamen dat ook in Zaltbommel onwenselijke activiteiten gepland stonden. Door inzet van velen zijn de schrikbeelden zoals in andere plaatsen in Nederland voorkomen. Ik bedank nogmaals iedereen die zich hiervoor ingezet heeft! Gelukkig geen vandalisme in Zaltbommel. Er is ons tot nog toe een hoop ellende bespaard gebleven. Vandalisme, het staat bij mij in de ergernis top 3. Waarom zaken vernielen die niet van u of jou zijn? Ik kan daar met mijn verstand niet bij. Vandalisme is blijkbaar iets dat bij sommigen diep van binnen zit, omdat ze emoties niet onder controle hebben.
 
Vandalisme en jaarwisseling lijkt voor sommigen ook een synoniem. In de aanloop en op Oud en Nieuw helemaal ‘los’ gaan. Een kleine groep die een caravan op een rotonde in brand steekt of andere zaken vernielt. Een wegwijzerpaal van de ANWB die het moet ontgelden. Er zijn mensen, ook ouders, die dan ‘een oogje toe knijpen’. Ook daar kan ik met mijn pet niet bij. Voor mij is wegkijken hetzelfde als oogluikend toestaan. De kosten voor het herstel zijn flink. Het afgelopen jaar liep de schade op tot €50.582,56. Kosten die met gemeenschapsgeld, dus door de inwoners van Zaltbommel, betaald moeten worden. Dat voelt voor mij onrechtvaardig.
 
Wij moeten samen optreden tegen vandalen. Alleen wijzen naar gemeente of politie is geen oplossing. Wij hebben er allemaal een verantwoordelijkheid. Spreek mensen op hun gedrag aan. Jongeren en ouders, ook al zijn het wegkijkers. Hoe lastig dat soms ook is. Daarnaast is het van belang dat u zaken meldt! Dit heeft zeker effect. Misdaad Anoniem is een goede mogelijkheid. Let wel, u wordt bij deze melding niet teruggebeld, want het is anoniem.
 
Ik wil niet in mineur eindigen, want de meesten van u zijn keurige inwoners. Inwoners die zich hard maken voor hun kern en streven naar een mooie en fijne leefomgeving. Het is die enkeling, maar die enkeling is wel tot grote ergernis van velen. Vandalisme, het expres kapot maken van zaken, moeten we niet tolereren. Nu niet en ook niet tijdens de jaarwisseling!
Ik reken op u en jou!
 
Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester Zaltbommel
dierenambulance Amsterdam zwembad Provincialeweg overlast vuurwek Maasfront Kerkdriel BV SEM Oekraine ommetje leerlingen Van Voordenpark gedumpt Kleinestraat Delwijnsestraat