Zaltbommel wordt steeds bij-vriendelijker

Afgelopen weekend ging de lente van start en gaan we weer meer de deur uit. Op fiets- en wandelrondjes is te zien wat de gemeente doet voor de bijen en andere bestuivers. Sinds 2016 is de meente Zaltbommel aangesloten bij de Bee Deal Bommelerwaard en het college tekende voor nog twee jaar. Binnen de Bee Deal zet de gemeente zich in voor bijen, andere bestuivende insecten en daarmee voor biodiversiteit.

Ook wie nog nooit van de Bee Deal Bommelerwaard gehoord heeft, zal de gevolgen ervan gezien hebben. De bermen veranderen. Sinds 2018 is er sprake van zogenaamd ecologisch bermbeheer. Het maaisel wordt deels afgevoerd, waardoor de grond verarmd en er een kruidenrijke berm ontstaat. Tijdens de laatste maaironde worden stukken overgeslagen die dus de hele winter blijven staan. Een beetje rommelig in de ogen van sommige mensen, maar voor bestuivers zoals de bij is dit een heerlijke schuilgelegenheid in de kou.

Zwerfvuil

Helaas zijn er nog steeds mensen die hun afval in de berm gooien. Als de bermen gemaaid worden en het maaisel komt versnipperd terug, dan belandt ook het versnipperde afval in de berm. Daarom wordt het zwerfvuil voor grote maairondes verwijderd.

Bloeiende bomen en struiken

Ook bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken staat de bij centraal. Binnen diverse projecten planten we bloeiende en insectenvriendelijke bomen en struiken. Dit is van levensbelang voor bijen en andere bestuivers. Ook plantten de gemeente samen met  dorpsraden op verschillende plekken bloembollen.

Wethouder Bragt: “Dit is een goed voorbeeld van hoe je samen verder komt. In Bee Deal Bommelerwaard werken we samen met gemeente Maasdriel, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, Agrarische vereniging De Capreton en agrariërs uit de regio al samen. We helpen inwoners, stichtingen of dorpsraden die ook mee willen doen graag. Zo wordt Zaltbommel steeds bij-vriendelijker.”

Samen aan de slag

Wilt u ook iets doen voor de bijen en voor biodiversiteit? De gemeente Zaltbommel helpt graag bij initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan een locatie beschikbaar stellen voor bijenkasten of op randen van percelen een bloemenmengsel inzaaien. Mail uw idee naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bankhelpdeskfraude Wethouder Peter de Vries opiumwet zzp indexatie THC Gamersche Poort annemersbedrijf J.A. van Boxtel BV Boschstraat Minister Van Nieuwenhuizen overleden Ridderstraat Delwijnsestraat trailer kinderopvang