Column burgemeester Van Maaren ‘Waarom de tram even stil stond’

Eén van de eerste keren dat ik bewust werd van herdenken op 4 mei was bij het lezen van het boekje 'Waarom de tram even stil stond'. Een boekje van W.G. van der Hulst dat een enorme indruk op mij maakte.

Waarom dat boek? Ik weet het niet. Wat ik dus nog wel weet is dát het impact op mij had. De tram stond even stil, terwijl ik wellicht nog nooit of zelden een tram gezien had. Er reden bij ons geen trams, alleen overdag één keer in de twee uur een bus.

Evenals vorig jaar is er helaas geen reguliere dodenherdenking. Ik vind dit één van de moeilijkste consequenties van de lockdown. We kunnen niet, zoals we gewend zijn, met elkaar stilstaan bij hen die hun leven voor ons gegeven hebben en zij die slachtoffer van autoritaire regimes zijn.
Loop maar eens over de begraafplaatsen in onze gemeente of door de straten van Zaltbommel en bekijk de stolperstenen. Het grijpt je haast naar de keel!

Hoe vanzelfsprekend is het nu, dat je opgroeit in vrede. Dat was in de periode 1940 - 1945 totaal anders. Toch is oorlog niet ver weg. Want hoe vanzelfsprekend het nu ook is dat je opgroeit in vrede, in veel delen van de wereld is dit niet het geval. 
Vrede is iets wat we aan elkaar doorgeven. Toch is vrede geen bezit, maar een werkwoord. Vrede is niet iets wat je hebt, maar is iets waar je je blijvend voor moet inzetten.

Hoe ga ik zelf 4 mei herdenken? Uiteraard leg ik op 4 mei overdag met mijn echtgenote kransen in een aantal kernen en probeer ik binnen de Coronamaatregelen enkele jongeren er bij te betrekken. ‘s Avonds om 19.30 uur zal ik een krans in Gameren leggen en een korte toespraak houden. U kunt deze via de gemeentelijke communicatiekanalen bekijken.
Waarom dit jaar in Gameren? Als u langs de begraafplaats loopt ziet u de namen staan van hen die omgekomen zijn. Eén van de namen is Jacomine (roepnaam Ine) de Jongh. De tante van mijn vrouw Ine. De tante waarnaar zij vernoemd is. Omgekomen op 6 januari 1945 op 17-jarige leeftijd. Een onschuldige tiener omgekomen door een granaat.

Ook voor haar en alle anderen die omkwamen staat de tram elk jaar 2 minuten stil.

Met een hartelijke groet,


P.C. (Pieter) van Maaren
Burgemeester gemeente Zaltbommel

motorboten Vlijmen boekenwinkel vluchtelingen Tiel standplaats nepmails coronatest appertementencomplex wespen basisbeurs Kees de Jong IJsselstein ondernemer dating