Gemeente Zaltbommel onderzoekt mogelijkheid noodopvanglocatie en start haalbaarheidsonderzoek twee huisvestinglocaties internationale werknemers

Aan de Veilingweg 2 in Zaltbommel opent mogelijk op korte termijn een noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Hierover zijn gesprekken tussen de gemeente en de eigenaar van het pand. De gemeente start tevens een nader haalbaarheidsonderzoek of deze locatie, nadat de noodzaak van een noodopvanglocatie vervalt, gebruikt kan worden als huisvestingslocatie voor internationale werknemers. Dit in het kader van duurzame inzet van deze locatie.

Gemeente Zaltbommel gaat ook nader onderzoeken of op de locatie aan de Steenweg 90-92 (de Watertoren) in Zaltbommel een huisvestingslocatie voor de doelgroepen internationale werknemers, statushouders, spoedzoekers en starters gerealiseerd kan worden. De woningnood onder deze doelgroepen is namelijk hoog.

Wethouder Van Leeuwen: ‘Ik ben blij dat we ons als gemeente actief inzetten om de opgave voor de diverse doelgroepen te kunnen gaan invullen. En dat we dit doen zonder de actualiteit en duurzame inzet van locaties uit het oog te verliezen.’

Oorsprong huisvestingplannen internationale werknemers

De gemeenteraad van Zaltbommel nam op 10 juni 2021 een motie aan, waarin zij het college verzoekt in Zaltbommel maximaal twee locaties te zoeken voor huisvesting van internationale werknemers. Gemeente Zaltbommel heeft nu mogelijk geschikte locaties gevonden en heeft hierbij rekening gehouden met de actualiteit. Namelijk: de instroom van Oekraïense vluchtelingen en de bestaande woningnood onder bepaalde doelgroepen.

Locatie Veilingweg 2 Zaltbommel

De locatie aan de Veilingweg was al in beeld bij de gemeente voor het huisvesten van internationale werknemers. Nu de noodopvang van vluchtelingen zo urgent is, bekijkt de gemeente of het pand eerst kan worden gebruikt als noodopvanglocatie en daarna voor het huisvesten van internationale werknemers.

Uit een eerste globale onderzoek komt naar voren dat het onder voorwaarde een geschikte locatie is voor beide doelgroepen. Dit komt, omdat er ongeveer 100 personen in het pand kunnen verblijven. Het heeft aparte kamers en de mogelijkheid tot het realiseren van een gezamenlijke (ontspannings)ruimte. Het gebouw is bovendien met een relatief beperkte investering (bijvoorbeeld sanitair en kookvoorzieningen) geschikt te maken. Ook is de locatie goed bereikbaar met trein en/of auto en zijn winkels en andere voorzieningen dichtbij.

Als de gesprekken met de eigenaar goed verlopen, dan opent de noodopvanglocatie mogelijk al binnen enkele maanden. Gezien de urgentie staat er voor inwoners en omliggende bedrijven geen inspraak open. Zij hebben wel inspraak op de huisvesting van internationale werknemers op deze locatie. Hiervoor kunnen zij reageren op het voorlopig ontwerp. Dit voorlopig ontwerp zal, naar verwachting, binnen een aantal maanden klaar zijn. Belanghebbenden worden hierover geïnformeerd via de gemeentelijke website en de gemeentepagina. Inwoners die in de buurt wonen, ontvangen een brief.

Locatie Steenweg 90-92 Zaltbommel

Gemeente Zaltbommel start voor deze locatie op korte termijn een nader haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van huisvestingsvoorzieningen voor verschillende doelgroepen zoals starters, spoedzoekers, statushouders en internationale werknemers. Dit, omdat het voor deze doelgroepen extra lastig is geschikte woonruimte te vinden op de huidige woningmarkt. Bovendien is er een grote vraag naar geschikte woonruimte voor deze doelgroepen. Deze locatie is geschikt voor de huisvesting van deze groepen, vanwege de centrale ligging. Hoeveel mensen op deze locatie kunnen worden gehuisvest en hoe de verdeling is, is op dit moment in het proces nog niet duidelijk.

Inwoners, omliggende bedrijven en belanghebbenden hebben inspraak op deze beslissing. Zij kunnen reageren op een voorlopig ontwerp van dit plan. Dit is, naar verwachting, over zes maanden afgerond. Belanghebbenden worden hierover geïnformeerd via de gemeentelijke website en de gemeentepagina. Inwoners die in de buurt wonen, ontvangen een brief.

Meer informatie

Inwoners die vragen hebben over de noodopvanglocatie kunnen een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inwoners met vragen over de haalbaarheidsonderzoeken, kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uiteraard kunnen inwoners met vragen ook contact opnemen met het klant contact centrum.

parkeerbeleid Hogebankweg coronapas lockdown Roemenie Wethouder Bragt Poederoijen DHL mishandeling ziekenhuispersoneel MG Schmidthof windparkfonds Oranjebolwerk Krangstraat criminaliteit