Vogelgriep vastgesteld in Hedel

In Hedel (gemeente Maasdriel, provincie Gelderland) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 44.400 kalkoenen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van 1 kilometer liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen 3 kilometer bevinden zich zes andere bedrijven met pluimvee. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10 kilometerzone liggen tien andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Dit bedrijf is in maart 2022 eerder geruimd vanwege een vogelgriepbesmetting.

Minister Piet Adema: “Ik vind dit verschrikkelijk. Deze maatregelen hebben een enorme impact – in de eerste plaats natuurlijk voor de dieren, en zeker niet in de laatste plaats voor hun houders.

De vogelgriepsituatie is onhoudbaar. Het onbevredigende maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat. Maar weet dat de vogelgriepaanpak mijn oprechte aandacht en inspanning heeft. Zo werk ik aan een intensiveringsplan, waaronder het versneld mogelijk maken van vaccinatie.”

zienswijze Mgr. Zwijsenplein Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten Monseigneur Zwijsenplein Typisch Maasdriel onweer overlast Hogewaard starterslening inbeslagname schulden Arie Duijzer vandalisme Brakel brandweerpost Kerkdriel