Tractorbestuurder veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk Hedel

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Hedel tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan het veroorzaken van dodelijk verkeersongeluk.

De man reed op 23 mei 2022 met een tractor en geladen aanhanger op de openbare weg in Hedel. Hij naderde het kruispunt van de Veldweg met de Achterdijk zonder daar de verkeersituatie voldoende te controleren. Hij verleende geen voorrang aan een auto die van rechts kwam. Dit veroorzaakte een aanrijding waarbij de bestuurster van de auto overleed. 

Ernstige verkeersfout

Volgens de rechtbank maakte de man een ernstige verkeersfout door geen voorrang te verlenen aan de auto. Hij was bekend met de zichtbelemmeringen in zijn cabine. De rechtbank oordeelt dat de man onachtzaam is geweest en de kruising te lichtvaardig is opgereden. De rechtbank weegt daarbij ook mee dat hij in een groot voertuig reed met daarachter een aanhangwagen die zeer zwaar beladen was, namelijk zo'n 20 duizend kilo. Met een dergelijke zware lading wordt de remweg langer en kan eventueel aangerichte schade aan andere verkeersdeelnemers al snel zeer ernstige vormen aannemen. De man had zich bewust moeten zijn van de gevaarlijke impact van zijn grote, zware voertuig. Hij had daarnaar moeten handelen, door bij het naderen van deze kruising een heel erg voorzichtig te zijn. Dit liet hij na. 

Onomkeerbare gevolgen

Bij de strafbepaling weegt de rechtbank mee dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstig ongeval met onomkeerbare gevolgen. De nabestaanden zijn plotseling hun echtgenote, (schoon)moeder en oma verloren. Geen enkele straf zal de nabestaanden met het aangerichte leed kunnen verzoenen. De man handelde niet zoals van hem als bestuurder mocht worden verwacht en schoot daarmee tekort. Dit rekent de rechtbank hem aan. De rechtbank weegt ook mee dat de man verder moet leven met het besef dat de vrouw door zijn toedoen om het leven is gekomen. Hij liet in de rechtszaal zien dat dit hem oprecht raakt en ook voor hem gevolgen had. 

ziekte van Lyme covid-19 Nederlandse Medicijnautoriteit CBG corgelderland-zuid Krommenie Breda Katarijnehof Delwijnsekade Digitaal Corona Certificaat Reuvers Ontwikkeling & Bouw Beleef Bommelerwaard vuurwek De Kil waterscooter Noordwijkerhout