Succesvolle controle op de Maas tussen Kerkdriel en Heusden

De politie heeft naar aanleiding van klachten van bewoners, bedrijven en recreanten controles gehouden op de Maas tussen Kerkdriel en Heusden. Deze controles zijn in samenwerking met de dienst infra/water Zuid-Oost van de Landelijke Eenheid en de Bereden politie van de Levende Haven op 23 en 30 juli 2020 gehouden.

32 Overtredingen

Tijdens deze controles op de Maas zijn 62 snelle motorboten gecontroleerd. Hierbij zijn 32 overtredingen geconstateerd waarvoor is verbaliseert. Deze overtredingen betroffen onder andere het varen zonder vaarbewijs, het niet kunnen tonen van een vaar-, registratie- of identiteitsbewijs en het niet voorhanden hebben van een deugdelijk brandblusapparaat aan boord, het staand sturen zonder dragen van een reddingsvest, een snelle motorboot of waterscooter niet op eigen naam hebben en geen dodemansvoorziening gebruiken tijdens de vaart.

Snelle motorboten

Voor een snelle motorboot moet u minimaal in het bezit zijn van een klein vaarbewijs 1. Voor deze vaartuigen geldt dat u uw vaarbewijs en identiteitsbewijs en het registratiebewijs van het vaartuig waarop u vaart fysiek bij u moet hebben aan boord van de boot. Een kopie van een van deze bewijzen geldt dus niet als geldig bewijs. Een vaarbewijs telt niet als geldig identiteitsbewijs, u moet dus naast het vaarbewijs ook nog een geldig identiteitsbewijs bij u hebben.

Daarnaast geldt dat u op een snelle motorboot voor elke persoon aan boord een deugdelijk reddingsvest moet hebben.
Ook moet u een deugdelijk werkende brandblusser aan boord hebben en moet u het koord van de dodemansknop/dodemanskoord als bestuurder aan uw lichaam bevestigd hebben.

Waterskiën

Mocht u met een snelle motorboot iemand voortbewegen, bijvoorbeeld bij het waterskiën, dan geldt dat er altijd iemand die ouder is dan 15 jaar als uitkijker aan boord moet zijn. Dit is dus een extra opvarenden naast de schipper. Ook het voortrekken van een band valt hier onder.

Alcohol

Uiteraard gelden de regels omtrent alcohol in het verkeer ook op de waterwegen in Nederland.

Lareb snelfietspad N625 inbreker evenement tweede kamer prinsjesdag Spoorwegovergang Voorstraat SODA hennepknipperij woonlinie schietpartij Maasdijk De Vergt Doet