Twee moorden en drie pogingen tot moord: OM eist in hoger beroep levenslang

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige man uit Amsterdam. Deze man, H.M., wordt verdacht van betrokkenheid bij twee moorden, drie pogingen tot moord en het plegen van voorbereidingshandelingen voor moord.

In november 2015 is een 27-jarige man om het leven gebracht in Krommenie. M. wordt  verdacht van het medeplegen van deze moord. Volgens het OM is hij in Krommenie één de schutters geweest.

Kerkdriel

De verdachte heeft volgens het OM - samen met anderen - ook geschoten op een auto in Kerkdriel. Daar heeft hij - dichtbij de receptie van een camping - op 31 december 2015 het vuur geopend op een auto waarin drie mannen zaten. Een 27-jarige inzittende overleed, de andere twee raakten gewond. M. wordt ook verdacht van het voorbereiden van deze aanslag.

Haperend wapen

Ook heeft de verdachte bemoeienis gehad met de aanslag op een man in Amsterdam. Hij wordt onder meer verdacht van het plaatsen van GPS-apparatuur onder de auto van het beoogde slachtoffer. Uiteindelijk mislukt de aanslag op 3 april 2016; het automatische wapen haperde.

De rechtbank Gelderland heeft de verdachte op 26 juni 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De opdrachtgever van de moord(poging)en kreeg eveneens de hoogst mogelijke straf in Nederland. Zijn zaak dient in hoger beroep op 29 november a.s.

Hoger beroep

In het hoger beroep van de nu terecht staande verdachte is onder meer verweer gevoerd op de versleutelde (PGP-)berichten die zijn gestuurd binnen de systemen van Ennetcom. Dit systeem zou onbetrouwbaar en te manipuleren zijn, waardoor bijvoorbeeld bepaalde berichten en/of accounts niet aan de verdachte mogen worden toegeschreven. De AG’s zeggen dat er geen aanleiding is te twijfelen aan de juistheid van de berichten en dat de verdachte kan worden gekoppeld aan bepaalde accounts en belastende berichten.

Geld als drijfveer

De feiten die de verdachte volgens het OM heeft gepleegd zijn de ergste die het Wetboek van Strafrecht kent. Geld was een belangrijke drijfveer. Duidelijk is dat hij niet in een opwelling heeft gehandeld. Volgens de AG’s is een levenslange gevangenisstraf dan ook de enige passende straf voor iemand die (mede)verantwoordelijk is voor twee moorden en drie bijna-doden. “Uit een oogpunt van vergelding en algemene en speciale preventie komt alleen die straf in aanmerking.”

In deze zaak kregen naast de andere hoofdverdachte vier medeverdachten celstraffen van zeven tot dertig jaar opgelegd van de rechtbank. Van de in totaal zes verdachten gingen er vijf in hoger beroep. In deze vijf zaken is al of zal binnenkort een strafeis (worden) uitgesproken. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof uitspraak doet in deze zaken.

Van Wanrooij Projectontwikkeling B.V. indexatie onderzoeksbureau Arcadis Heusden mondkapje hoogte boete Parkeiland parkeerplaats corona Maartenskerk wildplasser handsfree Omgevingsdienst Rivierenland Delwijnsestraat Waardenburg