OM Eist Gevangenisstraffen voor Mislukte Uitlokking van Aanslag in Kerkdriel

KERKDRIEL - In een recente ontwikkeling van het lopende onderzoek naar de langdurige afpersingszaak van een fruitbedrijf in Hedel stonden gisteren nog twee verdachten terecht bij de rechtbank in Arnhem. De twee verdachten van 21 jaar oud, afkomstig uit Rotterdam, worden ervan beschuldigd in opdracht van de hoofdverdachte te hebben geprobeerd een aanslag uit te lokken op een woning aan het Kaapeind in Kerkdriel. Het incident vond plaats in de nacht van 1 op 2 mei 2021 en resulteerde uiteindelijk alleen in het gooien van stenen tegen de ruiten van de woning.

De afpersingszaak van het fruitbedrijf was tussen 2020 en 2021 gekenmerkt door talrijke incidenten gericht tegen (voormalige) werknemers en (familieleden van) de bedrijfsleiding. Het incident in Kerkdriel werd initieel niet geïdentificeerd als onderdeel van deze reeks aanslagen vanwege de schijnbare vernieling van een ruit. Uit politieonderzoek is echter gebleken dat het de bedoeling was om de ruit te vernielen en vervolgens aanzienlijke schade aan te richten met zwaar vuurwerk of een explosief, zoals aangetoond in onderschepte telefoongesprekken tussen de twee verdachten. Deze communicatie leverde ook bewijs dat de hoofdverdachte, een 38-jarige man uit Naarden, de initiatiefnemer was van deze mislukte aanslag. In december 2022 werd de hoofdverdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar en tien maanden, na een eis van 26 jaar. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Een van de Rotterdammers zat destijds in dezelfde penitentiaire inrichting als de hoofdverdachte. Nadat hij door de hoofdverdachte was benaderd, heeft hij contact gezocht met de andere 21-jarige man, die niet gedetineerd was. Samen hebben ze het plan bedacht om de aanslag in Kerkdriel door anderen te laten uitvoeren, zoals is aangetoond in het onderzoek. De medegedetineerde van de hoofdverdachte beweerde dat hij bedreigd werd, maar uit de afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat deze verdachte sterk onder de indruk was van de hoofdverdachte en verwachtte financieel te worden beloond voor het organiseren van aanslagen.

Volgens de officier van justitie hebben beide mannen zich schuldig gemaakt aan een mislukte uitlokking van een aanslag. Hij benadrukte: "Hoewel de uitvoering wellicht minder ernstig was dan bij andere aanslagen in deze zaak, kan dit incident niet los worden gezien van de reeks aanslagen die een deel van onze samenleving jarenlang in hun greep hebben gehouden."

De officier voegde eraan toe: "De levens van de getroffen gezinnen werden volledig ontwricht, en niet alleen hun levens. Honderden onschuldige gezinnen van werknemers van het fruitbedrijf leefden jarenlang in angst en vrees in hun eigen huis, een plek waar iedereen zich veilig zou moeten voelen. Dit alles was onderdeel van een langdurige en hardnekkige afpersingspoging gericht tegen een groot bedrijf, een belangrijke werkgever in het rivierengebied, met als instrument een terreurcampagne van een ernst, schaal en duur die in Nederland zijn gelijke niet kent."

In mei 2021 bleef de schade aan de woning in Kerkdriel beperkt tot enkele krassen op de ruiten. Het is mogelijk dat de daders werden afgeschrikt door aanwezige beveiligingscamera's, of dat ze nooit van plan waren explosieven te gebruiken. De zaken tegen de uitvoerders zijn, mede vanwege de beperkte schade, geseponeerd.

Voor de uitlokkers zijn gevangenisstraffen geëist. De verdachte die ten tijde van de uitlokking gedetineerd was, hoorde een eis van vier jaar en zes maanden, terwijl de andere 21-jarige verdachte een eis van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, tegen zich hoorde.

joyrider station Den Bosch Molenachterdijk leefgeld bestuurskrachtonderzoek Oenselsestraat wildemanweg IBC zelfstandige crimineel motorboten mulitfunctioneel centrum recreatiegebied Altena bomen kappen