180 Uur Werkstraf Geëist tegen (Stief)ouders Wiens 2-Jarige Peuter in Huis GHB Dronk

VELDDRIEL - Op 2 mei 2022 voltrok zich een tragische gebeurtenis in Velddriel. Een 2-jarige peuter werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, buiten bewustzijn en slachtoffer van een GHB-vergiftiging. In een woning in Velddriel werden de 23-jarige moeder en haar eveneens 23-jarige (ex)-partner aangehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat zij zeer onvoorzichtig handelden door een flesje met de gevaarlijke en verslavende stof GHB onbeheerd te laten. Het leven van het meisje verkeerde in kritieke toestand, maar zij herstelde zonder blijvende schade. In de rechtbank in Arnhem werden tegen de verdachten 180 uur werkstraf geëist, evenals respectievelijk 2 en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Aanvankelijk probeerden de ouders de waarheid te ontlopen en gaven tegenstrijdige verklaringen af. Ze spraken over een flesje dat het meisje in de speeltuin zou hebben gevonden, of dat vrienden het flesje hadden achtergelaten na een feestje. Tijdens de zitting gaven beide verdachten echter toe dat het flesje met GHB wel degelijk in hun woning aanwezig was, voor eigen gebruik. Het OM wees erop dat er nog andere gevaarlijke stoffen in huis waren waar het kind mee in aanraking had kunnen komen. De officier van justitie verklaarde: "Het is ongelooflijk dat er gewoon morfine op de badkamervloer lag."

De officier van justitie legt de verdachten de ernst van het drama zwaar op de schouders: "Het meisje was aan hun zorg toevertrouwd. Op de leeftijd van twee jaar zijn kinderen nieuwsgierig, stoppen ze alles in hun mond en onttrekken ze zich aan toezicht. Het is de verantwoordelijkheid van ouders en verzorgers om hun kinderen liefdevol op te voeden, te begeleiden, en vooral te beschermen tegen dit soort rampen. Een kind moet daarop kunnen vertrouwen. Het onbeheerd laten van drugs is de meest onverstandige daad die men kan verrichten. Bovendien behoort GHB, onder de verschillende soorten drugs, tot een van de gevaarlijkste en is het bovendien illegaal. Het is buitengewoon verslavend en kan worden vervaardigd met rioolontstopper."

De verdachten hebben vanaf het begin gelogen en geen verantwoordelijkheid genomen voor hun daden. "Ik ben opgelucht dat beide verdachten vandaag in de rechtszaal hebben toegegeven wat er werkelijk is gebeurd en dat zij beiden hebben erkend verantwoordelijk te zijn voor de gebeurtenissen. Het lijkt erop dat dit hen heeft geraakt, en ik hoop dat zij in staat zullen zijn hun problemen te overwinnen en goede ouders kunnen zijn." Volgens de officier zijn beide verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor het incident en dragen zij in gelijke mate schuld. Hij heeft daarom tegen beiden een werkstraf van 180 uur geëist.

Daarnaast eiste de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor de ex-partner en 2 maanden voor de moeder, beide met een proeftijd van 2 jaar. Voor de ex-partner werd een zwaardere voorwaardelijke straf geëist vanwege zijn drugsgebruik, waarvoor behandeling noodzakelijk is. De officier voegde eraan toe: "Beschouw het als een extra stimulans om zich aan de voorwaarden te houden."

Gemeente Zaltbommel Moderna brandstichting Wethouder Willem Posthouwer Noordwijkerhout Fietsenstalling belasting gasleiding Ipperakkeren misdrijf Louis Stranders Avri spoofing Molenstraat Molenkampseweg