Zwemmen in Waal is levensgevaarlijk

De komende week wordt het zomers warm. Mensen zoeken dan verkoeling op de strandjes langs grote rivieren als de Maas en de Waal. Zwemmen in grote rivieren is levensgevaarlijk. Wij waarschuwen u voor de risico’s die zwemmen in rivieren en kanalen met zich meebrengen. Zo hopen we ongelukken (met dodelijke afloop) te voorkomen.

Pas op voor temperatuurverschillen en sterke stroming

Een groot risico voor zwemmen in rivieren zijn de temperatuurverschillen in het water. Aan de rand van de rivier voelt het water warm aan, maar in het midden van de rivieren of het kanaal is het water een stuk kouder. De kans op kramp is daardoor groot. Hierdoor raken veel zwemmers in de problemen. Daarnaast kunt u worden meegesleurd door sterke stroming en draaikolken in het water.

Rivier is voor scheepvaart

Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer bijna niet zichtbaar. Een schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Ook de onderstroom die een schip veroorzaakt is verraderlijk. U kunt onder het schip gezogen worden.

Zwem in officieel zwemwater

Wij raden u aan om alleen te zwemmen in officieel zwemwater. Dat is natuurwater waarin u veilig kunt zwemmen. In de gemeente Zaltbommel wees de provincie Gelderland de Neswaarden in Aalst en de Tijningenplas in Zaltbommel aan als officieel zwemwater. Ook de Zandmeren in Kerkdriel is geschikt om in te zwemmen. De provincie controleert officieel zwemwater iedere twee weken. Op www.zwemwater.nl staat de actuele informatie over de zwemvoorzieningen. De aangewezen zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie Gelderland.

nov 27, 2022

Wie herkent deze fiets?

Gemeente Zaltbommel
ZALTBOMMEL - De politie heeft deze fiets onder verdachte omstandigheden aangetroffen in…
nov 20, 2022

Minimumloon ruim 10% omhoog

Nieuws Bommelerwaard
Het minimumloon gaat met 10,15% omhoog per 1 januari 2023. Het kabinet wil met de…
online handel tennisvereniging recreatiegebied Woerden Heijningen N832 gemeentesecretatis Maas-Waalweg Hoorzik Hurwenen paardenmarkt Dwarsstraat rijplaten afstandsonderwijs Anne Frank