Ondiep, stilstaand water wordt snel warm en dat bevordert de ontwikkeling van de botulismebacterie. Het meest bekend is botulisme bij watervogels. Vooral als de buitentemperatuur gedurende een aantal dagen boven de 25 graden blijft, kan het leiden tot massale sterfte. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.

Uit landelijk PIENTER-onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  blijkt dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% is gestegen. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl en daarom blijft een tekencheck dan extra belangrijk.

Zwemmen in open water is erg risicovol en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het is belangrijk om alleen te zwemmen in water dat als zwemwater is aangewezen omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt. In de Bommelerwaard kunt u zwemmen in De Neswaarden in Aalst, De Zandmeren in Kerkdriel en in Strandbad Well.

indexatie fietspad ick van Wijk populieren Buys Ballot snelweg vaabewijs ramkraak asielzoekers Wethouder Van Hoften Westervoort Delwijnsekade Stichting Viruswaarheid.nl Delfzijl hennepdrogerij