Mogelijk zwemmersjeuk bij Tijningenplas

ZALTBOMMEL - Bij de gemeente Zaltbommel zijn een aantal klachten binnengekomen over zwemmersjeuk, waarschijnlijk opgelopen in de Tijningenplas. Zwemmersjeuk is ongevaarlijk maar kan wel hinderlijk zijn en soms lang aanhouden.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een huiduitslag die vaak heftig kan jeuken of een branderig gevoel geeft. Het wordt veroorzaakt door larven van platwormen die de huid van de mens probeert binnen te dringen wat een allergische reactie veroorzaakt. Deze larven zitten vaak op andere dieren, zoals watervogels of waterslakken en leven in zoet water. De larven zijn met het blote oog niet te zien.

Voorkomen

Zwemmersjeuk kun je voorkomen door niet te zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen. Wilt u toch een duik nemen in de Tijningenplas? Dan is het belangrijk om uzelf na het zwemmen goed af te spoelen en daarna goed af te drogen.

Veilig zwemmen

Wilt u weten waar u veilig kunt zwemmen? Op de website Zwemwater.nl vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde buitenzwemlocaties in Nederland.

tuinafval Toenwachterstraat oppervlaktewater Over de Maas ziekte van Lyme MG Schmidthof wespen huurwoning gereedschap autobanden archeologen coronapatiënten Vlijmen Vijfherenlanden Rossum