Veroordelingen voor nalatigheid bij ongeval met kraan in Zaltbommel waarbij twee personen omkwamen

Twee personen en een bedrijf zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor hun rol bij een dodelijk ongeval met een hoogwerker in 2016 in Zaltbommel. Bij dat ongeval kwamen twee personen om het leven en raakte een derde persoon zwaar gewond.

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van nalatigheid. Twee mannen zijn veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De hoofdaannemer moet een boete betalen van 30-duizend euro.

Werkkooi

 

Tijdens werkzaamheden aan een bedrijfspand langs de A2 in Zaltbommel is gepoogd om een spandoek op te hangen aan het pand op 12 tot 15 meter hoogte. Tijdens de werkzaamheden raakte de werkkooi waar op dat moment 3 personen in zaten los van de hoogwerker en viel naar beneden. Twee personen zijn daarbij overleden, de derde raakte zeer ernstig gewond. De machinist (56), de verhuurder van de kraan (49) en de hoofdaannemer zijn vervolgd.

Onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig

 

Uit onderzoek is gebleken dat een zogenoemde hydraulische stift niet volledig vast zat. De machinist checkte vooraf niet goed (genoeg) of de stift vast zat. Hierdoor kon de werkkooi losraken. Ook heeft hij de handleiding niet gelezen en een aantal veiligheidsmaatregelen niet genomen. Zo bracht hij de handmatige borgpen niet aan. Bovendien had de man weinig tot geen ervaring met het werken op een verreiker met werkkooi. De rechtbank spreekt van onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig handelen. De verhuurder van de kraan is veroordeeld voor het leveren van een kraan die niet tijdig gekeurd was, in slechte staat was en hij heeft de machinist onvoldoende geïnformeerd over de werking van de kraan. Het bedrijf kan worden verweten dat het onvoldoende toezicht hield op zijn medewerkers en op de kwaliteit van ingehuurde arbeidsmiddelen, om te voorkomen dat er cruciale fouten worden gemaakt en/of ernstige ongelukken gebeuren op de arbeidsplaats.

Verwijtbaar gehandeld

Hoewel de twee mannen en het bedrijf nooit de opzet op de dood van de twee werknemers hadden is het wel aan hun schuld te wijten dat er twee mannen zijn overleden en een derde zwaar gewond raakte. Zij hebben bepaalde procedures niet in acht genomen en niet gehandeld zoals van hen mocht worden verwacht. Ze handelden verwijtbaar. De rechtbank is van oordeel dat een forse werkstraf passend en geboden is. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit, maar ook met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Omdat er sprake is van een overschrijding van de redelijke termijn legt de rechtbank hen geen 220 uur werkstraf op maar 200 uur.

kademuur OMT Zaltbommelse stadpark duiurzaamheid nepbankmedewerker Booster rechtbank steenfabriek Buys Ballot De Tol claxon GHB Van Wanrooij Projectontwikkeling B.V. boomziekte speedboot