Man uit Zaltbommel veroordeeld na mislukte overval op supermarkt

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Zaltbommel tot een jeugddetentie van 10 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man probeerde met geweld een supermarkt te overvallen.

In september 2020 probeerde de man een supermarkt in Zaltbommel te overvallen. Hij gebruikte hierbij een vlindermes en dreigde daarmee met geweld tegen een van de caissières. De man had geld nodig voor eten en onderdak. Hij zag geen andere uitweg meer dan het plegen van een overval.

Volgens jeugdrecht berecht

De man was tijdens de overval verminderd toerekeningsvatbaar. Kijkend naar de jeugdige leeftijd van de man en zijn licht verstandelijk beperkt niveau van functioneren, besluit de rechtbank de man volgens het jeugdrecht te berechten.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man in een kliniek opgenomen worden om zich te laten behandelen aan zijn verslavingsproblematiek en zijn depressieve stoornis.

Het onvoorwaardelijk deel van de gevangenisstraf is 4 maanden. Deze straf heeft de man op de dag van de uitspraak uitgezeten in voorarrest. daardoor kan hij direct na de uitspraak geplaatst worden in een bij zijn problematiek passende kliniek.

​Vorderingen benadeelde partij

De caissière vordert een schadevergoeding van 2 duizend euro. Deze vordering wijst de rechtbank af, omdat deze niet voldoet aan de eisen van de wet.

openbare gebouwen lachgas vliegtuig code geel Moderna vlindermes Bronstijd insluiping notenboom illegaal vuurwerk noodopvang VOA Slot Loevenstein Zaltbommelse Binnenstad ambulance