Meer schaduw op Parkeiland

In de week van 8 maart start de gemeente Zaltbommel met de aanplant van 70 bomen op het parkeiland in De Waluwe. Deze bomen zorgen in de toekomst voor meer schaduwrijke plekken om te spelen of te recreëren. Wijkraad De Waluwe nam het initiatief en maakte samen met wijkbewoner Paul Golembiewski van Studio Linksboven een mooi plan.

Dat voorziet in een variatie aan bomen zoals plataan, beuk, krentenboom en sierkers. Maar het kent naast bomen ook extra zitjes. Zowel standaard banken als een loungeset. Een aantal bomen heeft een stalen constructie met sierplanten als begroeiing. Een behoorlijke metamorfose voor het park. De werkzaamheden worden in maart uitgevoerd en vinden overdag plaats.Tijdens de werkzaamheden kan gewoon worden gespeeld.

Wijkbewoners maakten de plannen

Het plan voorziet in een behoefte van spelende kinderen en (groot)ouders. Zeker nu het aantal zeer warme dagen in de zomer toeneemt. Ruim twee jaar geleden ontving toenmalige waarnemend Burgemeester Peter Rehwinkel een kaart van twee kinderen uit De Waluwe. De vraag om meer bankjes en houtenparasols was toen niet haalbaar. Het was wel het moment voor Wijkraad de Waluwe om na te denken over wat wel kan. Samen met gebiedsregisseur Jos Meerssman gingen zij aan de slag en maakten een eigen plan. Hierbij schakelden zij de hulp in van een professioneel ontwerp bureau. Het uiteindelijke voorstel werd voorgelegd aan de gemeente. Die verwerkte dat met enkele aanpassingen in een definitief ontwerp. En dat plan wordt de komende weken uitgevoerd. De resultaten zijn na afronding direct zichtbaar. De wijkraad kan niet wachten tot de zomer als de bloei het echte resultaat laat zien. “Aan de speeltoestellen verandert niets, maar alles daaromheen gaat er best anders uitzien”, vertelt Dianne Dekker, voorzitster van de Wijkraad. “We zijn blij dat gebiedsgericht werken van de gemeente ons de mogelijkheid geeft zelf een plan te ontwerpen”. De financiering van dit plan is mogelijk dankzij het kernenbudget dat de gemeente Zaltbommel kent. Voor elke kern in de gemeente is een inwonersafhankelijk budget beschikbaar voor leuke bovenwijkse initiatieven.

Notenboom

Toen de gemeente het plan toetste bleek dat de grote notenboom op het eiland niet levensvatbaar was. Slechte groei, zichtbare taksterfte en de slechte vorming van de wortels waren aanleiding om de boom te rooien. Wat dat betreft kwam het plan van de wijkraad op het juiste moment. Zij dachten mee over de vervanging van deze boom. Zo markant als de notenboom zal het niet worden, maar een blikvanger wel. Overigens laten zij de boom niet helemaal verloren gaan. De stam vindt in delen een nieuwe plaats op het eiland. Zowel om te spelen als zitgelegenheid.

glastuinbouw Berm vernielingen hennepkwekerij brievenbus Zandmeren drone Stichting Sint Maarten Lange Steigerstraat Delwijnsestraat inbraak hilti misdrijf coronavaccin winkels