Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft woensdag 8 september één jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist tegen een 39-jarige man uit Oss. Hij zou zondagmiddag 30 mei op de Ketelsteeg in Zaltbommel een 52-jarige hardloper van achteren hebben aangereden. De hardloper is als gevolg daarvan overleden.
De bestuurder is na het ongeval doorgereden. Dankzij een reactie op een melding via Burgernet vond de politie diezelfde dag nog de auto die bij het ongeval betrokken was. Daags na het ongeluk kon de verdachte uit Oss worden aangehouden toen hij op station van Venlo de trein naar Duitsland wilde nemen. Een vriend naar wie hij na het ongeval was toegegaan, had de politie hierover ingelicht.
De verdachte heeft bekend dat hij de hardloper heeft aangereden. Verder heeft hij toegegeven dat hij voorafgaand aan het ongeval alcohol en cocaïne had gebruikt. Omdat zijn aanhouding 24 uur na het ongeval plaatshad, konden deze stoffen niet meer worden aangetoond in zijn bloed. Op het moment van de aanhouding bleek de verdachte zeven gram cocaïne op zak te hebben.
De man is ten laste gelegd dat hij zeer onvoorzichtig en/of onoplettend heeft gereden. Hij had geen rijbewijs. Verder zou hij te hard hebben gereden, afgaande op verklaringen van getuigen. Het ongeval gebeurde op een kaarsrecht gedeelte van de Ketelsteeg, waarbij de hardloper vanaf de auto gezien aan de linkerzijde liep. “Het moet zo zijn geweest dat de verdachte onvoldoende rechts heeft gehouden”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.
De verdachte zelf heeft verklaard dat hij last had van de laagstaande zon, maar rond 12.30 uur in mei staat de zon niet zo laag, volgens de officier. Als een zonneklep in de auto niet voldoende helpt, dan zijn andere maatregelen nodig. Waarom geen zonnebril opgezet, of in elk geval de snelheid verminderen, opperde de officier.
De verdachte heeft met de aanrijding zeer veel leed veroorzaakt, aldus de officier. De kinderen van het slachtoffer zullen opgroeien zonder vader. De familie was vol plannen en hoop, het slachtoffer was de hoeksteen van zijn gezin, zo werd duidelijk uit de voorgelezen slachtofferverklaringen.
Eén jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar is wat het OM betreft passend en geboden, om zowel aan de verdachte als aan de samenleving duidelijk te maken hoe belangrijk het is om de verkeersregels na te leven. Ook vroeg de officier om een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de periode van drie jaar.
De officier: “Aan de ene kant ben ik ervan overtuigd dat verdachte dit niet heeft gewild, maar de man is wel dood door zijn schuld.” De officier zei ook: “Welke straf ook wordt opgelegd, die zal het leed van de familie nooit kunnen compenseren.”
De zaak diende voor de rechtbank in Arnhem.