Man uit Zuilichem veroordeeld voor afsteken 2 vuurwerkbommen

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Zuilichem voor het tot ontploffing brengen van 2 vuurwerkbommen. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarbij moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren. 

In de nacht van 1 januari 2019 bracht de man een vuurwerkbom in Brakel en een vuurwerkbom in Zuilichem tot ontploffing. Zowel in Brakel als in Zuilichem beschadigden woningen als gevolg van de ontploffing. In Brakel liepen daarnaast meerdere personen - die op straat of in een woning dichtbij de ontploffing aanwezig waren - enkele weken gehoorschade op.

Verstrekkende gevolgen

Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan ernstige en gevaarlijke feiten. Zijn handelen had verstrekkender gevolgen kunnen hebben.

Strafbepaling

De man hoeft de opgelegde gevangenisstraf van 6 maanden niet uit te zitten als hij de komende 2 jaar niet weer een strafbaar feit pleegt. Daarbij moet de man een taakstraf van 240 uur verrichten. De straf die de rechtbank oplegt is anders dan de gevangenisstraf van 18 maanden die de officier van justitie eiste. Dit komt omdat de rechtbank er bij de bepaling van de hoogte van de straf rekening mee heeft gehouden dat de feiten inmiddels meer dan 2 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat, hoe afkeurenswaardig het handelen van de man ook was, er geen sprake was van een gerichte actie op een woning of een persoon.   

Schadevergoedingen

Tot slot moet de man aan 1 van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 3.500 euro en aan 3 slachtoffers een schadevergoeding van elk 500 euro.  

foto ter illustratie

nov 27, 2022

Wie herkent deze fiets?

Gemeente Zaltbommel
ZALTBOMMEL - De politie heeft deze fiets onder verdachte omstandigheden aangetroffen in…
nov 20, 2022

Minimumloon ruim 10% omhoog

Nieuws Bommelerwaard
Het minimumloon gaat met 10,15% omhoog per 1 januari 2023. Het kabinet wil met de…
drugs defensie vuurwerkoverlast OMT vluchtelingen harddrugs lockdown vals geld deRing Korenbloem vervoerssector woningbouw gemeente Altena zwemmersjeuk snelweg