OM wil volwassenenstrafrecht toepassen voor gooien mortierbommen naar woningen in Kerkdriel en Hedel

Een destijds 17-jarige verdachte, die in november 2020  betrokken was bij het gooien van mortierbommen naar woningen in Kerkdriel en Hedel en bij de voorbereiding van een soortgelijke aanslag bij een woning in Hilversum, moet volgens het volwassenenstrafrecht berecht worden. De officier van justitie eiste vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk,  tegen de inmiddels 18-jarige verdachte uit Hilversum.

De verdachte zou op 23 en 25 november 2020 op pad zijn gegaan met twee medeverdachten om mortierbommen te gooien naar woningen van ex-medewerkers van een fruitbedrijf in Hedel. Dit bedrijf wordt sinds de vondst van een partij cocaïne in mei 2019 afgeperst. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf. In totaal staan hiervoor deze maand 7 verdachten terecht.

De 18-jarige wordt ervan verdacht dat hij op 23 november een steen met hieraan zwaar vuurwerk naar een woning in Kerkdriel heeft gegooid. In de woning lagen de bewoners te slapen. Op 25 november was hij betrokken bij het gooien van mortierbommen naar een woonboerderij in Hedel, die hierna volledig afbrandde. Ook zou hij betrokken zijn bij de voorbereidingshandelingen voor een aanslag op een woning in Hilversum van een familielid van de directie van het fruitbedrijf.  Deze aanslag zou in december 2020 moeten plaatsvinden, maar voor die tijd werd de 18-jarige samen met de twee medeverdachten aangehouden voor de incidenten in Kerkdriel en Hedel. De 18-jarige verdachte zou ook het vuurwerk voor de aanslagen hebben bewaard.

De officier van justitie wees in zijn requisitoir op het enorme gevaar, de impact van de  aanslagen en de gevolgen van met name de brand in Hedel, waar twee broers hun woning verloren. Toepassing van volwassenstrafrecht is op zijn plaats in deze ‘strafzaak uit de buitencategorie’, aldus de officier van justitie.  ‘Als we kijken naar de ernst van de feiten dan gaat het om heel volwassen feiten: het in georganiseerd verband plegen van voor de bewoners potentieel dodelijke aanslagen op woningen. Ingebed in een criminele groep, waarbij het erom gaat om een fruitbedrijf voor meer dan een miljoen euro af te persen’, aldus de officier van justitie.

Bij de strafeis houdt de officier van justitie wel rekening met de jeugdige leeftijd van verdachte en zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. Alles afwegende komt het OM tot een eis van vier jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

De medeverdachten, mannen van 20 en 21 jaar, staan morgen terecht.

dierenambulance misdaad woonstichting ongeval motorboten Beleef Bommelerwaard Fietsenstalling ZBM00-H-1554 Ad Melkert Bloemkeshof RIVM hennepkwekerij Gisbert Schairtweg H.M.F. Bruls Zandweg