Wees waakzaam tijdens vakantie: Politie waarschuwt voor cybercrime bij openbare WIFI

Tijdens de welverdiende vakantie even snel online zaken regelen in het hotel of op de camping? Pas op met openbare WIFI! De politie waarschuwt vakantiegangers om voorzichtig te zijn bij het gebruik van openbare WIFI, tenzij je de juiste beveiligingsmaatregelen neemt.

Criminelen maken steeds vaker misbruik van openbare WIFI-netwerken om ongemerkt toegang te krijgen tot apparaten van nietsvermoedende reizigers. Eenmaal binnen kunnen deze hackers bij veel gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en persoonlijke informatie, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële fraude en gijzelsoftware-installaties voor losgeld.

Om jezelf te beschermen, adviseert de politie het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) wanneer je verbinding maakt met een openbaar WIFI-netwerk. Een VPN versleutelt je internetverkeer en maakt het moeilijker voor hackers om je gegevens te onderscheppen.

Een andere veilige optie is het gebruik van je eigen databundel voor internettoegang in plaats van te vertrouwen op onbeveiligde openbare WIFI-hotspots. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, maar het verkleint het risico op cyberaanvallen aanzienlijk.

Cybercrime kan iedereen treffen, maar door bewust te zijn van de risico's en proactieve maatregelen te nemen, kun je de kans op problemen tijdens je vakantie minimaliseren.

Meer tips en informatie over het voorkomen van cybercrime zijn te vinden op de website van de politie:  https://www.politie.nl/onderwerpen/cybercrime.html. Hier biedt de politie waardevolle adviezen om een veilige digitale vakantie-ervaring te garanderen en onaangename verrassingen te voorkomen.

Tweede wereldoorlog gemeentehuis zwemwater camera Waterschap Rivierenland bevrijdingsdag quarantaineplicht hondenbelasting Europarcs koopkracht Hedelse brug De Kernen onderzoeksbureau Arcadis uitleveringsverdrag participatietraject